Lista zakupów:

8 jaj ugotowanych na twardo
200 g różyczek brokuła Hortex
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju
2 jajka surowe
2 ząbki czosnku polskiego

4 łyżki kaszy manny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki zielonej czubrycy
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli ziołowej
szczypta cayenne

W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

Tęsknicie za wiosną? Ja bardzo. Najbardziej za świeżymi młodymi warzywami, szczypiorkiem na gorącym pieczywie z masełkiem, za Świętami Wielkanocnymi, za tulipanami i wszelką zielenią. Dzisiaj przygotowałam wegetariański pasztet, który w kolorach i smakach przypomina Wiosnę i Święta. Jest tani, szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentuje, zresztą sami zobaczcie 😉

 

Przygotowanie:

Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić, połączyć z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem, surowymi jajkami, jogurtem, kasza manną.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki, ugotowane białka jaja pokroić w kosteczkę. Połączyć wszystko delikatnie z masą.
Keksówkę (najlepiej taką jednorazową, będzie łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista.
Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
P.S. Zamiast brokuła możecie użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej.

 

Przepis z bloga: http://coolinarny.blox.pl/2017/02/Pasztet-jajeczny-z-brokulem.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Wrapy

Wrapy