Pasztet warzywny

4 OS
Przekąska
60 minut

Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i przesmaż z zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut (aż warzywa zmiękną). Potem odstaw do ostygnięcia i zmiksuj. Tymczasem na patelni upraż migdały (pokrusz je na małe kawałki) i połącz z gotową masą. Dodaj też skórkę z pomarańczy, posiekaną kolendrę i jajka. Wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wypełnij przygotowaną masą i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC.

Lista zakupów

Włoszczyzna paski Hortex– 1 opakowanie Marchewka z groszkiem Hortex – 1 opakowanie
200 g migdałów
6 jajek
2 łyżeczki świeżej kolendry 2
czerwone cebule
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
kilka łyżek oleju lub klarowanego
masła
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Tost z marchewką z groszkiem i serem
Tost z marchewką z groszkiem i serem

Sprawdź przepis
Gofry z bukietem warzyw wiosennych i jajkiem sadzonym
Gofry z bukietem warzyw wiosennych i jajkiem sadzonym

Sprawdź przepis