Pasztet z wiśniami

4 OS
Danie główne
2 godziny

Obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki i pietruszki włóż do garnka wraz z udkami i boczkiem i zalej ok. 2 l wody. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie. Wyjmij je do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki i znowu gotuj kilka minut. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę (wywar zachowaj) i oddziel mięso od kości.

Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel i wymieszaj z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie i przełóż ją do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzony po wierzchu pasztet włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez godzinę.

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – 150 g
1 kg mięsa z udek kurczaka
300 g wędzonego boczku
100 g wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
1 jajko
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 gwiazdka anyżu
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Babeczki mocno czekoladowe z wiśniami
Babeczki mocno czekoladowe z wiśniami

Sprawdź przepis
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Sprawdź przepis