Pasztet z wiśniami

Ilość porcji: 4 OS
Przekąska
Czas przygotowania: 120 minut

Przygotowanie:

  1. Obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki i pietruszki włóż do garnka wraz z udkami i boczkiem i zalej ok. 2 l wody.
  2. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie.
  3. Wyjmij je do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki i znowu gotuj kilka minut.
  4. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę (wywar zachowaj) i oddziel mięso od kości.
  5. Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel i wymieszaj z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania.
  6. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie i przełóż ją do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wygładzony po wierzchu pasztet włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez godzinę.

Lista zakupów


Składniki:
  • Wiśnie bez pestek Hortex – 150 g
  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 300 g wędzonego boczku
  • 100 g wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 jajko
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól, pieprz
Inne potrawy
w tej kategorii
Bezglutenowe brownie z wiśniami
Bezglutenowe brownie z wiśniami

Sprawdź przepis
Fish pie
Fish pie

Sprawdź przepis