Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pate de fruit

Średnie
Desery

Składniki

  • Sok Tłoczony 100% z jabłek z czarną porzeczką Hortex 200 ml
  • Pektyny 8 dag
  • Sok z cytryny 6 dag
  • Syrop klonowy lub miód 3 dag
  • Cukier 3 dag

Przygotowanie

Krok 1

Sok porzeczkowo – jabłkowy, porto i sok z cytryny wlać do garnka. W miseczce wymieszać cukier numer 1 z pektyną. Wsypać go do soku i mieszając, zagotować, dodać połowę cukru.

Krok 2

Zamieszać i zagotować. Wtedy dodać resztę cukru i cały czas mieszając, gotować 20 – 30 min. Warto sprawdzić po tym czasie, czy galaretka jest już gotowa, nabierając ją na łyżeczkę i wrzucając jej zawartość do miseczki z zimną wodą. Jeśli galaretka zsiada się natychmiast, oznacza, ze jest ona już gotowa.

Krok 3

Wlewamy galaretkę do przygotowanych pojemników – najlepsze są te z silikonu, gdyż nie ma potem problemu z wyjęciem zastygłej galaretki. Można użyć większej foremki, do której wlewamy galaretkę na grubość jaką chcielibyśmy ją potem ociąć. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie na kilka godzin do lodówki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również