Pęczakotto z warzywami i owocami morza

Zima podobno ma się ku końcowi, ale my już nie możemy doczekać się wiosny…
Świeże warzywa i owoce, kolory, słońce… za tym wszystkim bardzo tęsknimy.
Dzisiaj, zaspokajając tęsknotę za wiosną, robimy pęczak z warzywami, łososiem i krewetkami…
Proste, aromatyczne, kolorowe, smaczne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.
Bardzo zapraszam 🙂

Pęczakotto z warzywami i owcami morza
4 porcje/30 minut

4 21 11 35 2

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pęczak i smażymy minutę, cały czas mieszając, wlewamy wino. Po odparowaniu wina, dolewamy do pęczaku partiami gorący bulion, czekając aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez kaszę.
W momencie, kiedy pęczak będzie już prawie miękki, dodajemy warzywa Hortex, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy wszystko około 5 minut. Następnie dodajemy kawałki łososia oraz krewetki. Patelnię ponownie przykrywamy i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
To danie bardzo dobrze przechowuje się i równie dobrze smakuje kolejnego dnia w pracy…

2 31 3

3 29 4

Smacznego 🙂
Przepis z bloga: http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2017/02/Peczakotto-z-warzywami-i-owcami-morza.html

 

Lista zakupów

1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1/2 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 szklanka pęczaku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2,5 szklanki bulionu warzywnego

Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1/2 opakowania
2-3 kawałki łososia
10-12 krewetek
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Inne potrawy
w tej kategorii
Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym
Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym

Sprawdź przepis
Jarmużowa pizza z komosą ryżową
Jarmużowa pizza z komosą ryżową

Sprawdź przepis