Pełnoziarniste muffinki z owocami

6 OS
Desery
30 minut

Owoce rozmroź i odsącz na sitku. Daktyle włóż do miseczki, zalej odrobiną wrzątku i przykryj. Gdy zmiękną odsącz z wody i zmiksuj. Mleko roztrzep z jajkami, olejem i pulpą daktylową. Mąkę wymieszaj z płatkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj do reszty składników i wszystko wymieszaj ze sobą. Na koniec dodaj owoce i ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C ok. 25-30 minut.

Lista zakupów

Mieszanka owocowa Hortex – 1 opakowanie
500 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
250 ml mleka
120 ml oleju rzepakowego
1 szklanka daktyli suszonych
1/2 szklanki dowolnych płatków lub otrąb zbożowych
2 jajka
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Inne potrawy
w tej kategorii
Czekoladowe serce z owocami
Czekoladowe serce z owocami

Sprawdź przepis
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami

Sprawdź przepis