Skórę gęsich ud delikatnie ponacinaj, natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
Rano mocno schłodzoną gęś przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz ok. półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, pamiętając o tym, by co jakiś czas mięso polewać wytopionym tłuszczem.
Po tym czasie do naczynia wsyp rozmrożoną zupę i wlej gorący bulion. Zmniejsz temperaturę piekarnika do temperatury 180°C i piecz bez przykrycia kolejnych 40 minut (w dalszym ciągu co jakiś czas polewaj mięso płynem).
Upieczoną z warzywami gęś podawaj z kaszą.
Zupa prezydencka Hortex – 1 opakowanie
1 kg gęsich ud
200 ml gorącego bulionu grzybowego
1 łyżeczka świeżego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz