Pieczone krążki z kalmarów z sosem z czerwonej papryki, podane z musem z kalafiora

Pieczone krążki z kalmarów z sosem z czerwonej papryki, podane z musem z kalafiora

Lista zakupów:

Masło
Papryka czerwona
Śmietana

Lista składników:

500 g krążków z kalmarów

100 g bułki tartej

3 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 pęczek kolendry

sól, pieprz

 

Sos:

1 czerwona papryka

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego czerwonego

1 łyżka świeżej kolendry

sól, pieprz

Mus:

Kalafior różyczki  Hortex – 1 opakowanie

400 ml mleka

80 g masła

80 ml śmietany 30%

sól

5
Danie główne
90 minut
W roli
głównej:
KALAFIOR RÓŻYCZKI

Przepis:

Krążki z kalmarów przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i piecz ok. 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie posmarowanym olejem) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.

Wszystkie składniki sosu wrzuć do blendera i zmiksuj, tak by uzyskały jednolitą masę.

Kalafiora ugotuj (ok. 8 minut) w mleku z dodatkiem soli. Następnie z garnka wylej mleko, a do ugotowanego kalafiora dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj go do uzyskania puszystego musu.

Krążki układaj na musie, polej sosem i posyp kolendrą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora

Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora