Krążki z kalmarów przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i piecz ok. 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie posmarowanym olejem) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Wszystkie składniki sosu wrzuć do blendera i zmiksuj, tak by uzyskały jednolitą masę.
Kalafiora ugotuj (ok. 8 minut) w mleku z dodatkiem soli. Następnie z garnka wylej mleko, a do ugotowanego kalafiora dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj go do uzyskania puszystego musu.
Krążki układaj na musie, polej sosem i posyp kolendrą.
500 g krążków z kalmarów
100 g bułki tartej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek kolendry
sól, pieprz
Sos:
1 czerwona papryka
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżka świeżej kolendry
sól, pieprz
Mus:
Kalafior różyczki Hortex – 1 opakowanie
400 ml mleka
80 g masła
80 ml śmietany 30%
sól