Pieczone krążki z kalmarów z sosem z czerwonej papryki, podane z musem z kalafiora

5 OS
Danie główne
90 minut

Krążki z kalmarów przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i piecz ok. 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie posmarowanym olejem) w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.

Wszystkie składniki sosu wrzuć do blendera i zmiksuj, tak by uzyskały jednolitą masę.

Kalafiora ugotuj (ok. 8 minut) w mleku z dodatkiem soli. Następnie z garnka wylej mleko, a do ugotowanego kalafiora dodaj masło oraz śmietanę i zmiksuj go do uzyskania puszystego musu.

Krążki układaj na musie, polej sosem i posyp kolendrą.

Lista zakupów

500 g krążków z kalmarów
100 g bułki tartej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek kolendry
sól, pieprz

Sos:
1 czerwona papryka
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżka świeżej kolendry
sól, pieprz

Mus:
Kalafior różyczki  Hortex – 1 opakowanie
400 ml mleka
80 g masła
80 ml śmietany 30%
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Humus kalafiorowy
Humus kalafiorowy

Sprawdź przepis
Gnocchi marchewkowe
Gnocchi marchewkowe

Sprawdź przepis