Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skrop oliwą, natrzyj musztardą, a następnie włóż do lodówki mniej więcej na 1-2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku, po czym całość odstaw na kilka minut.
Zamarynowaną wołowinę obsmaż z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, dopraw podczas smażenia solą i pieprzem, a następnie piecz 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, by „odpoczęło”. Gotowe mięso pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu.
Rozmrożony groszek usmaż na maśle, dodaj do niego posiekany czosnek i pocięte w drobną kostkę pomidory bez pestek i skóry. Smaż ok. 3 minut.
Stek podawaj z sosem BBQ i groszkiem.
Groszek zielony Hortex – 300 g
2 antrykoty wołowe, każdy po ok. 300 g
300 g pomidorów
60 g masła
2 ząbki czosnku
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
sól, pieprz
Sos BBQ:
150 ml ketchupu
100 ml miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól, pieprz