Pieczony dorsz na pureé z groszku

Ilość porcji: 4 OS
Danie główne
Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie:

  1. Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70°C, schłodź, później namocz w nim posoloną rybę i odstaw na mniej więcej 20 minut.
  2. Następnie wyjmij rybę i przełóż na brytfannę.
  3. Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170°C ok. 10-12 minut.
  4. Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek Hortex i delikatnie podlej wodą.
  5. Całość krótko duś, po czym wszystko zmiksuj na krem, dodając jeszcze chrzan i mascarpone.
  6. Do smaku użyj soku z cytryny.
  7. Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni oraz tymiankiem.

Lista zakupów

 

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 500 ml mleka
  • 100 g kiełków warzywnych
  • 100 g ziaren dyni
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • świeży tymianek
  • kolendra (nasiona)
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Purée:
Inne potrawy
w tej kategorii
Pieczony antrykot z sosem BBQ i zielonym groszkiem
Pieczony antrykot z sosem BBQ i zielonym groszkiem

Sprawdź przepis
Tort makowy z wiśniami
Tort makowy z wiśniami

Sprawdź przepis