Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pieczony dorsz na pureé z groszku

Średnie
Dania główne
60minut
4 porcje

Składniki

  • Groszek zielony HORTEX 1 opakowanie
  • Filet z dorsza 500 g
  • Mleko 500 ml
  • Kiełki warzywne 100 g
  • Ziarna dyni 100 g
  • Masło 50 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Masło 50 g
  • Ser mascarpone 200 g
  • Cytryna 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Liść laurowy
  • Chrzan 2 łyżki
  • Świeży tymianek
  • Kolendra (nasiona)
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70°C, schłodź, później namocz w nim posoloną rybę i odstaw na mniej więcej 20 minut.

Krok 2

Następnie wyjmij rybę i przełóż na brytfannę.

Krok 3

Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170°C ok. 10-12 minut.

Krok 4

Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek Hortex i delikatnie podlej wodą.

Krok 5

Całość krótko duś, po czym wszystko zmiksuj na krem, dodając jeszcze chrzan i mascarpone.

Krok 6

Do smaku użyj soku z cytryny.

Krok 7

Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni oraz tymiankiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również