Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Fasolka szparagowa zielona Hortex 1 opakowanie
  • Filet z łososia 300 g
  • Białe wino (do łososia) 40 ml
  • Białe wino (do fasolki) 20 ml
  • Ocet balsamiczny 20 ml
  • Suszone pomidory 20 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Sok z całej cytryny
  • Skórka starta z całej cytryny
  • Świeże zioła: rozmaryn, tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filet z łososia posyp startą skórką cytrynową, polej sokiem z cytryny i winem. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła.

Krok 2

Następnie papier do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek, uformuj z niego „sakiewkę”, po czym włóż do niej łososia. Całość zawiń, połóż na blachę i wsuń do piekarnika.

Krok 3

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut.

Krok 4

Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i przesmaż na oliwie z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podlej winem i octem balsamicznym. Całość wymieszaj.

Powiązane przepisy

Spróbuj również