Farsz:
Bób ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź obierz i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, kiedy zacznie się rumienić dopraw solą i pieprzem. Cebulę dodaj do bobu razem z całym olejem z patelni (dzięki niemu farsz nie będzie suchy), dopraw tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą, olejem i stopniowo dodawaną wodą. Wyrób elastyczne gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkrawaj porcjami i rozwałkuj na cienkie placki, z których szklanką wykrawaj okrągłe placki na pierogi (resztę ciast przykryj ściereczką by nie obsychało). Na środek każdego kółka, nakładaj łyżeczkę farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
60 g oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Bób Hortex – 2 opakowania
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenie
sól, pieprz