Pierogi z bobem i cebulką

Danie główne
60 minut

Farsz:
Bób ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź  obierz i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, kiedy zacznie się rumienić dopraw solą i pieprzem. Cebulę dodaj do bobu razem z całym olejem z patelni (dzięki niemu farsz nie będzie suchy), dopraw tymiankiem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą, olejem i stopniowo dodawaną wodą. Wyrób elastyczne gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkrawaj porcjami i rozwałkuj na cienkie placki, z których szklanką wykrawaj okrągłe placki na pierogi  (resztę ciast przykryj ściereczką by nie obsychało). Na środek każdego kółka, nakładaj łyżeczkę farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Lista zakupów

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
60 g oleju
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
Bób Hortex – 2 opakowania
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenie
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Bób z boczkiem, kaparami i dressingiem balsamicznym
Bób z boczkiem, kaparami i dressingiem balsamicznym

Sprawdź przepis
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami

Sprawdź przepis