Lista zakupów:

Mąka
Sól

Ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

Ok.  200 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczka soli

Nadzienie:

Jagody leśne Hortex – 1 opakowanie

10 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do podania:

150 ml śmietany 36%

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
JAGODY LEŚNE

Przepis:

Mąkę przesyp do miski, zrób zagłębienie, wlej wodę, zagnieć szybko ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej mąką.  Zamrożone jagody przesyp do naczynia, posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

W wywałkowanym cieście wykrawaj koła, na które nakładaj porcje jagód i sklejaj pierogi. Pierogi gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by po wrzuceniu każdej porcji pierogów do wody delikatnie je zamieszaj, wtedy nie przywrą do dna.

Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Muffiny jagodowo-kokosowe

Muffiny jagodowo-kokosowe