Mąkę przesyp do miski, zrób zagłębienie, wlej wodę, zagnieć szybko ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej mąką. Zamrożone jagody przesyp do naczynia, posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
W wywałkowanym cieście wykrawaj koła, na które nakładaj porcje jagód i sklejaj pierogi. Pierogi gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by po wrzuceniu każdej porcji pierogów do wody delikatnie je zamieszaj, wtedy nie przywrą do dna.
Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Ciasto na pierogi:
400 g mąki pszennej
Ok. 200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczka soli
Nadzienie:
Jagody leśne Hortex – 1 opakowanie
10 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
150 ml śmietany 36%