Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami

Średnie
Dania główne
30minut
1

Składniki

  • Mieszanka chińska Hortex 225 g
  • Nektar ananasowy Hortex 100 ml
  • Pomidory z puszki (pelati) 200 g
  • Pierś kurczaka 100 g
  • Ryż naturalny 35 g
  • Ocet 8% 1 łyżeczka
  • Imbir w proszku 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku 1 łyżeczka
  • Ksylitol 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w paki i zamarynuj w imbirze i czosnku.

Krok 2

Następnie piecz go ok. 15 minut (w zależności od grubości pokrojonego mięsa) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W tym czasie włóż do garnka pomidory i duś do zredukowania płynu.

Krok 3

Na koniec przygotuj słodko-kwaśny sos. Do rondelka wlej sok anansowy, wrzuć odparowane pomidory i zagotuj do wrzenia.

Krok 4

Dodaj łyżeczkę ksylitolu, ocet, warzywa i gotuj do miękkości.

Gotowego kurczaka ułóż na ryżu i polej sosem warzywnym.

Powiązane przepisy

Spróbuj również