Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami

Lista zakupów:

Ryż

Lista składników:

Mieszanka chińska Hortex – 225 g

200 g pomidorów z puszki (pelati)

100 g piersi kurczaka

150 ml soku ananasowego

20 g ryżu naturalnego

1 łyżeczka octu 8%

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka ksylitolu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA CHIŃSKA

Przepis:

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka pokrój w paki i zamarynuj w imbirze i czosnku. Następnie piecz go ok. 15 minut (w zależności od grubości pokrojonego mięsa) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. W tym czasie włóż do garnka pomidory i duś do zredukowania płynu. Na koniec przygotuj słodko-kwaśny sos. Do rondelka wlej sok anansowy, wrzuć odparowane pomidory i zagotuj do wrzenia. Dodaj łyżeczkę ksylitolu, ocet, warzywa i gotuj do miękkości.

Gotowego kurczaka ułóż na ryżu i polej sosem warzywnym.

 

 

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami