Pikantna, pomidorowa z kurczakiem, groszkiem, fasolką i pieczarkami, czyli obiad w 20 minut!
Długa zima daje się we znaki. Brakuje mi wiosennych warzyw, nowalijek i świeżości. Póki jeszcze wiosennej aury brak, proponuję Wam danie z dostępnych i smacznych przez cały rok mrożonych warzyw. Nie ukrywam, że przez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna!
Banalnie prosta, a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona, a przy tym słodko-Hortkwaśna, gdyż pomidory lubią się ze słodkim smakiem. Polecam Wam serdecznie ten przepis na to szybkie, proste danie, które zrobisz w 20 minut!
Cebulę, czosnek i pieczarki siekam. Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i masło. Smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję kurczaka z całą marynatą i smażę całość jeszcze 4-5 minut. Dodaję posiekane pieczarki i smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję mrożony groszek oraz fasolkę i gotuję zupę jeszcze 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Podaję z posiekaną bazylią.
Smacznego, Klaudia!
Przepis z bloga: http://www.mangopapaja.pl/2017/03/pomidorowa-pikantna-zupa-z-kurczakiem.html
Groszek zielony Hortex – 1/2 szklanki
Fasolka szparagowa żółta Hortex – 1/2 szklanki
1 szklanka soku jabłkowego
3 szklanki pikantnego soku pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowego
250 gram piersi kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli
sok z cytryny, posiekana bazylia do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego