Lista zakupów:

Mąka
Oliwa
Sól

Ciasto:

500 g mąki chlebowej

250 ml wody

7 g drożdży instant

3-4 łyżki oliwy

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Bób Hortex – 1 opakowanie

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie

250 g mascarpone

6-8 suszonych pomidorków z zalewy

1/2 cebuli

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól, pieprz

1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)

Danie główne
85 minut
W roli
głównej:
BÓB

Przepis:

Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.

Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.

Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.

Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem. Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Sarma z bobem

Sarma z bobem