Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.
Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.
Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem. Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.
Bób Hortex – 1 opakowanie
Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
250 g mascarpone
6-8 suszonych pomidorków z zalewy
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
Ciasto:
500 g mąki chlebowej
250 ml wody
7 g drożdży instant
3-4 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli