Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pizza z brokułami i sosem szpinakowo-śmietanowym

Średnie
Dania główne
60minut
3 porcje

Składniki

  • Szpinak w sosie śmietanowym Hortex 1 opakowanie
  • Brokuły różyczki Hortex 1 opakowanie
  • Mąka 500 g
  • Mleko 300 ml
  • Oliwa z oliwek 40 ml
  • Świeże drożdże 20 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cebula 1/2
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Mięso z piersi kurczaka 200 g
  • Ser mozzarella 150 g
  • Papryczka chili 1
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto:

Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami, odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki i drożdże, dokładnie wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Sos:

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i duś kilka minut. Pod koniec dodaj starty czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przyprawami, ugotuj razem z brokułami na parze.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj, posmaruj sosem szpinakowym. Na wierzch pizzy poukładaj brokuły  i kurczaka.  Posyp startym serem i posiekaną papryczką chili. Pizzę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Powiązane przepisy

Spróbuj również