Śliwki rozmroź na sitku. W letnim mleku rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę, sól i wyrób ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp jeszcze odrobiną mąki). Po wyrobieniu ciasto odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob nasiona, wymieszaj je z ricottą oraz cukrem pudrem. Czekoladę posiekaj na kawałki.
Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformuj 4 okrągłe placki, ułóż je na blachach do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 10 minut.
Placki mają się podpiec. Następnie połóż na nich ser, owoce i czekoladę. Ponownie wszystko wstaw do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
Przed podaniem gotową pizzę posyp płatkami migdałów.
Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 ml mleka
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
szczypta soli
Dodatki:
200 g sera ricotta
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
płatki migdałowe