Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Pizza ze śliwkami i czekoladą

Średnie
Dania główne
60min
3 porcje

Składniki

  • Śliwki bez pestek Hortex 1 opakowanie
  • Mąki pszennej 350 g
  • Mleka 200 ml
  • Świeżych drożdży 10 g
  • Sera ricotta 200 g
  • Mlecznej czekolady 50 g
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Cukier szczypta
  • Sól szczypta
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki rozmroź na sitku. W letnim mleku rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę, sól i wyrób ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp jeszcze odrobiną mąki). Po wyrobieniu ciasto odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob nasiona, wymieszaj je z ricottą oraz cukrem pudrem. Czekoladę posiekaj na kawałki.

Krok 2

Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformuj 4 okrągłe placki, ułóż je na blachach do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 10 minut.

Krok 3

Placki mają się podpiec. Następnie połóż na nich ser, owoce i czekoladę. Ponownie wszystko wstaw do piekarnika na dodatkowe 5 minut.

Krok 4

Przed podaniem gotową pizzę posyp płatkami migdałów.

Powiązane przepisy

Spróbuj również