Lista zakupów:

Cebula
Jajka
Mąka

Mieszanka węgierska Hortex – 1 opakowanie

1 l bulionu drobiowego

500 g udźca wołowego

100 ml oleju rzepakowego

60 g mąki pszennej

20 g masła

1 ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz,

 

Placki ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

100 ml oleju rzepakowego do smażenia

60 g mąki pszennej

2 jajka

2 cebule

4 łyżki gęstej śmietany

3 ząbki czosnku

1 pęczek drobnego szczypiorku

1 łyżka suszonego majeranku

sól, świeżo mielony czarny pieprz

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA WĘGIERSKA

Przepis:

Do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą wsyp zawartość Mieszanki Węgierskiej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj.

Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do malaksera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło).

Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik (żeby wchłonął nadmiar tłuszczu z placka), a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu.

Najbardziej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Placek ziemniaczany z gulaszem i warzywami

Placek ziemniaczany z gulaszem i warzywami