Do garnka z rozgrzanym masłem i olejem wsyp zawartość Mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj.
Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do blendera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło).
Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz, a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu.
Najbardziej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Mieszanka węgierska Hortex – 1 opakowanie
1 l bulionu drobiowego
500 g udźca wołowego
100 ml oleju rzepakowego
60 g mąki pszennej
20 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz,
Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
100 ml oleju rzepakowego do smażenia
60 g mąki pszennej
2 jajka
2 cebule
4 łyżki gęstej śmietany
3 ząbki czosnku
1 pęczek drobnego szczypiorku
1 łyżka suszonego majeranku
sól, świeżo mielony czarny pieprz