Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Placek ziemniaczany z gulaszem i warzywami

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie
  • Bulion drobiowy 1 l
  • Udziec wołowy 500 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Mąka pszenna 60 g
  • Masło 20 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz,
  • Ziemniaki 1 kg
  • Olej rzepakowy do smażenia 100 ml
  • Mąka pszenna 60 g
  • Jajka 2
  • Cebula 2
  • Gęsta śmietana 4 łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Drobny szczypiorek 1 pęczek
  • Suszony majeranek 1 łyżka
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z rozgrzanym masłem i olejem wsyp zawartość Mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Po chwili wrzuć słodką paprykę, połącz z koncentratem pomidorowym, posól i popieprz. Tak przygotowany gulasz lekko zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj.

Krok 2

Tymczasem ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do blendera i delikatnie zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Na dużej rozgrzanej patelni smaż kolejno porcje ciasta (poruszaj patelnią, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło).

Krok 3

Kiedy placek stanie się od spodu przyrumieniony, odwróć go na drugą stronę (uważaj, by się nie poparzyć gorącym olejem). Po upieczeniu przełóż go na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz, a następnie nałóż na jego wierzch porcję gulaszu.

Najbardziej smakuje z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również