Polędwiczkę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i namoczonymi wcześniej liśćmi zielonej herbaty. Tak zamarynowane mięso odstaw mniej więcej na pół godziny. Po tym czasie, oczyszczone z herbaty, przesmaż na rozgrzanej patelni na kolor złoty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC mniej więcej na pół godziny.
Tymczasem maliny wrzuć na patelnię, dodaj cukier i całość dopraw solą i pieprzem, dodaj ocet winny i smaż do odparowania. Gotowy mus przetrzyj przez gęste sito. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek i wszystko delikatnie wymieszaj.
Umytą rukolę ułóż na talerzu i skrop delikatnie oliwą. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i dołóż do rukoli. Upieczoną polędwiczkę ułóż na sałacie i polej gotowym dressingiem malinowym.
Maliny Hortex – 1 opakowanie
800 g polędwiczki wieprzowej
150 g cukru brązowego
20 ml oliwy z oliwek
50 ml octu winnego
1 świeży, zielony ogórek
2 łyżeczki zielonej herbaty
1 łyżeczka cynamonu
rukola
sól, pieprz