Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną wcześniej marynatą. Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełóż je do żaroodpornego naczynia, zasyp kapuśniakiem, a całość przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piecz 8 godzin. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 140°C, odkryj naczynie i dopiekaj mięso przez następną godzinę. Kiedy wystygnie, za pomocą dwóch widelców porozrywaj je na włókna i razem z kapuśniakiem podawaj jako danie obiadowe.
Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex – 1 opakowanie
1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
pieprz