Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Racuszki marchewkowe

Średnie
Desery
30minut
4

Składniki

  • Marchewka kostka Hortex 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 1 i ½ szklanki
  • Cukier, najlepiej brązowy ½ szklanki
  • Jogurt naturalne 1/3 szklanki
  • Jajka 3
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka
  • Rodzynki, orzechy, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę lekko rozmroź, a następnie zmiksuj. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę i pianę z białek. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.

Krok 3

Dodaj marchewkę i całość wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki i orzechy. Smaż racuszki na kolor złoty.

Krok 4

Gotowe posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Powiązane przepisy

Spróbuj również