Risotto z groszkiem

Ilość porcji: 4 OS
Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowania:

Na patelni z grubym dnem rozpuść połowę masła, po chwili dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę.

Dodaj ryż i obsmaż go cały czas mieszając.

Wlej wino i gotuj do odparowania.

Następnie wlewaj po chochli bulionu i gotuj bez przykrycia na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.

Kolejną porcję bulionu dodaj po wchłonięciu poprzedniej.

Razem z ostatnią porcją bulionu dodaj groszek.

Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj.

Dodaj starte grana padano i dopraw sola i pieprzem do smaku.

 

Lista zakupów

Składniki:

  • 200 g rozmrożonego groszku zielonego HORTEX
  • 400 g bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu arborio
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g grana padano
  • 3 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • Sól, pieprz
  • Świeża mięta do podania
Inne potrawy
w tej kategorii
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku

Sprawdź przepis
Ryba po kaszubsku
Ryba po kaszubsku

Sprawdź przepis