Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Rolada szpinakowa

Średnie
Przekąski
40minut
4-6 porcji

Składniki

  • Szpinak rozdrobniony Hortex 1 opakowanie
  • Jajka 4
  • Łosoś wędzony w plastrach 250 g
  • Serek śmietankowy z chrzanem 200 g
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • czarny sezam
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Krok 3

Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut.

Krok 4

Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna).

Krok 5

Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną).

Krok 6

Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

Krok 7

Roladę podawaj pokrojoną w plastry.

Powiązane przepisy

Spróbuj również