Rolada szpinakowa

Ilośc porcji: 4-6 OS
Przekąska
Czas przygotowania: 40 minut

Przygotowanie:

  1. Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  3. Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut.
  4. Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna).
  5. Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną).
  6. Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
  7. Roladę podawaj pokrojoną w plastry.

 

Lista zakupów


Składniki:
  • Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
  • 4 jajka
  • 250 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g serka śmietankowego z chrzanem
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny sezam
  • sól, pieprz
Inne potrawy
w tej kategorii
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem grzybowym

Sprawdź przepis
Pasztet z wiśniami
Pasztet z wiśniami

Sprawdź przepis