Galette z owocami

4 OS
Deser
70 minut

Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie schłodzoną masę rozwałkuj na papierze do pieczenia na duży okrąg i ułóż na blasze. Następnie posiekane orzechy wymieszaj z mąką, cukrem, a osuszone w sitku owoce obtocz w mieszance orzechowej. Potem wyłóż je na środek ciasta, pozostawiając kilkucentymetrowe brzegi, a brzegi zawiń do środka, przykrywając część owoców.

Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Lista zakupów

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
Mieszanka kompotowa Hortex – 1 opakowanie
50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru
cukier puder

Inne potrawy
w tej kategorii
Kompot wieloowocowy z kardamonem i miodem
Kompot wieloowocowy z kardamonem i miodem

Sprawdź przepis
Żar tropików
Żar tropików

Sprawdź przepis