Ryba po grecku

Ilość porcji: 4 OS
Danie główne
Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę Hortex i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier.
  3. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  4. W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty.
  5. Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Lista zakupów

Składniki:
  • Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
  • 500 g ulubionej ryby morskiej (filety)
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
Inne potrawy
w tej kategorii
Zielone pierogi z wołowiną
Zielone pierogi z wołowiną

Sprawdź przepis
Śledzik na zupie ogórkowej
Śledzik na zupie ogórkowej

Sprawdź przepis