Ryba po grecku

4 OS
Danie główne
30 minut

Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty. Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

 

Lista zakupów

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
500 g ulubionej ryby morskiej (filety)
1 puszka koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym
Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

Sprawdź przepis
Zupa grzybowa z oliwą truflową
Zupa grzybowa z oliwą truflową

Sprawdź przepis