Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ryba po grecku

Średnie
Dania główne
30minut
4 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Ulubiona ryba morska (filety) 500 g
  • Koncentrat pomidorowy 1 puszka
  • Cebula 2
  • Jajka 1
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sok z cytryny 2-3 łyżki
  • Słodka papryka 2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Ziele angielskie kilka ziaren
  • Liść laurowy 1 liść
  • Ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę Hortex i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier.

Krok 3

Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Krok 4

W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty.

Krok 5

Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

Powiązane przepisy

Spróbuj również