Sałatka jajeczna z fasolką szparagową i crostini

Sałatka jajeczna z fasolką szparagową i crostini

Lista zakupów:

Bagietka
Jajka
Oliwa

Fasolka szparagowa żółta Hortex – 1 opakowanie

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie

50 ml oliwy

6 jajek

1 bagietka

pęczek dymki

4 łyżki musztardy ziarnistej

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

½  łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

4
Sałatka
30 minut
W roli
głównej:
FASOLKA SZPARAGOWA ZIELONA

Przepis:

Jajka ugotuj na twardo i po ugotowaniu od razu zalej zimną wodą. Fasolki ugotuj według przepisu na opakowaniu lub na parze. Jajka obierz, pokrój w dużą kostkę, dymkę drobno posiekaj, dodaj do fasolek. Musztardę, gałkę, majonez, jogurt i koperek połącz, wymieszaj i dodaj do fasolek. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. Gotową sałatkę wstaw do lodówki.

Bagietkę pokrój w dość cienkie kromeczki. Oliwę wymieszaj ze startym czosnkiem. Oliwą czosnkową posmaruj każdą kromeczkę i układaj na blasze do pieczenia. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 190º C. Rumiane grzanki podawaj ze schłodzoną sałatką.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź