Sałatka jarzynowa w sosie duńskim

Sałatka jarzynowa w sosie duńskim

Lista zakupów:

Koper
Masło
Sól i pieprz

Zupa jarzynowa Hortex – 1 opakowanie

1 pierś z kurczaka

1 łyżeczka masła

kilka łyżek wody

sól, pieprz

Sos duński:

100 g majonezu (połowę można zastąpić jogurtem)

3 łyżki marynowanych cebulek perłowych

ok.15 – 20 szt. korniszonów

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżeczka curry

1 łyżka soku z cytryny

sól,  pieprz

 

4
Sałatka
40 minut
W roli
głównej:
ZUPA JARZYNOWA

Przepis:

Na patelni lub w garnku podsmaż na maśle zupę, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pierś z kurczaka przypraw solą i pieprzem, zawiń szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC, ok. 35 minut. Upieczoną pierś wyjmij, odstaw do ostygnięcia i pokrój w kostkę.

Cebulki i korniszony drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Na koniec gotową zupę, upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Sałatkę podawaj posypaną koperkiem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Pulpety rybne w sosie jarzynowo-chrzanowym

Pulpety rybne w sosie jarzynowo-chrzanowym