Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

Lista zakupów:

Parmezan
Sól

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie

250 ml bulionu warzywnego

150 g kaszy kuskus

100 g orzechów włoskich

1 łyżka parmezanu

1 łyżka klarowanego masła

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 pęczka natki (lub świeżej kolendry)

sól lub sos sojowy do smaku

 

4
Przekąska
30 minut
W roli
głównej:
FASOLKA SZPARAGOWA ZIELONA

Przepis:

Fasolkę zblanszuj w osolonej wodzie, potem przepłucz zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Bulion zagotuj i zalej nim kuskus, tak by bulionu było ok. centymetra więcej niż kaszy. Wtedy przykryj szczelnie naczynie i poczekaj do napęcznienia kaszy. Tymczasem posiekaj orzechy i upraż je na suchej patelni. Uprażone przesyp do miseczki. Następnie na patelni rozgrzej masło, dodaj kmin i kolendrę i smaż chwilę do wydobycia aromatów przypraw. Wrzuć fasolkę i usmaż ją, doprawiając solą lub sosem sojowym. Na koniec nasiąknięty kuskus przemieszaj widelcem i połącz z fasolką, uprażonymi orzechami i posiekaną natką lub kolendrą. Przed podaniem całość oprósz startym parmezanem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź