Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.
Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.
Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.
Masa serowa:
Jagody leśne Hortex – 140 g
500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
250 g ser mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g cukru pudru
100 ml płynnego miodu
20 g żelatyny
szczypta cynamonu
Wierzch:
Jagody leśne Hortex – 140 g
100 g cukru
sok z połowy cytryny
Spód:
200 g ciastek typu digestive
70 g masła