Lista zakupów:

Cukier
Cukier puder
Jajka

Spód:

250 g kruchych ciasteczek kakaowych

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki masła

 

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

300 g cukru

5 jajek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

skórka starta z całej pomarańczy

Mus śliwkowy:

Śliwki bez pestek Hortex2 opakowania

600 ml śmietanki kremówki 30%

150 g cukru pudru

10 g żelatyny w proszku

5-6 łyżek likieru amaretto (lub wody)

1 cukier wanilinowy

 

4
Desery
60 minut
W roli
głównej:
ŚLIWKI BEZ PESTEK

Przepis:

Ciasteczka rozkrusz, wymieszaj z cynamonem i roztopionym masłem, a następnie wyłóż je na spód okrągłej formy i uklep.

Ser, cukier i mąkę zmiksuj. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku i skórkę startą z pomarańczy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejnych 30 minut. Kiedy ciasto będzie już ścięte, wyjmij je i ostudź.

 

Połowę śliwek ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie śliwki wyjmij z piekarnika i pokrój na mniejsze kawałki. Resztę śliwek zmiksuj blenderem na mus i połącz z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlej likier amaretto lekko go podgrzej, dodaj żelatynę i wymieszaj, a następnie odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia. Następnie delikatnie, na małym, ogniu ponownie podgrzej żelatynę z amaretto, ciągle mieszaj i uważaj na to, by jej nie zagotować. Dodawaj po łyżce zmiksowane śliwki za każdym razem mieszając.

 

Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę, dodając mus śliwkowy, po czym wyłóż na masę serową. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 3 godziny.

Całość można udekorować prażonymi orzechami laskowym, kakao, cukrem pudrem, cynamonem lub roztopioną ciemną czekoladą.

 

 

boże narodzenie przepis przepisy wigilia

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tej kategorii

Sałatka rybacka
Sałatka rybacka
Zobacz wszystkie