Brokuły wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3-5 minut, do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Potem odcedź, przelej zimną wodą, żeby nie straciły koloru i włóż do miski.
Następnie pokrój w paseczki paprykę i cebulę, fetę pokrój w kostkę, dodaj wystudzone brokuły. Wymieszaj śmietanę z majonezem, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Gotowym sosem polej warzywa. Sałatkę posyp po wierzchu uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika.
Brokuły różyczki Hortex – 2 opakowania
1 opakowanie sera feta
100 g pestek słonecznika
200 g śmietany
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
1 łyżeczka przyprawy tzatziki