Śledzik pod buraczkową pierzynką

Śledzik pod buraczkową pierzynką

Lista zakupów:

Cytryna
Jogurt
Oliwa

Barszcz ukraiński Hortex – 1 opakowanie

4 płaty śledziowe (matjas)

2 jajka

3 ogórki kiszone

1 cebula

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

3 łyżki oliwy

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka cukru

sok z całej cytryny

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz

6
Przekąska
35 minut
W roli
głównej:
BARSZCZ UKRAIŃSKI

Przepis:

Śledzie polane sokiem z cytryny posmaruj musztardą, pokrój i odstaw mniej więcej na 30 minut. Tymczasem na oliwie usmaż warzywa, dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wystudź. Ogórki i cebulę drobno posiekaj, a majonez wymieszaj z jogurtem.

Śledzie i warzywa układaj warstwami, smarując sosem majonezowym.

Na koniec na grubej tarce zetrzyj ugotowane wcześniej jajka i ułóż je na sałatce. Przed podaniem posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem

Chłodnik z jogurtem kozim i koperkiem