Śledzik pod buraczkową pierzynką

6 OS
Przekąska
35 minut

Śledzie polane sokiem z cytryny posmaruj musztardą, pokrój i odstaw mniej więcej na 30 minut. Tymczasem na oliwie usmaż warzywa, dopraw je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Wystudź. Ogórki i cebulę drobno posiekaj, a majonez wymieszaj z jogurtem.

Śledzie i warzywa układaj warstwami, smarując sosem majonezowym.

Na koniec na grubej tarce zetrzyj ugotowane wcześniej jajka i ułóż je na sałatce. Przed podaniem posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Lista zakupów

Barszcz ukraiński Hortex – 1 opakowanie
4 płaty śledziowe (matjas)
2 jajka
3 ogórki kiszone
1 cebula
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru
sok z całej cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

Sprawdź przepis
Fasolka z karmelizowaną cebulką i migdałami
Fasolka z karmelizowaną cebulką i migdałami

Sprawdź przepis