Śledzik ze śliwkami

Ilość porcji: 4 OS
Przekąska
Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju.
  2. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się).
  3. Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat.
  4. Otrzymany w ten sposób farsz duś jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystudzenia.
  5. Tymczasem filety śledziowe namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godziny, wypłucz, osusz i pokrój na kawałki.
  6. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.

Lista zakupów

Przygotowanie:
  • 5 filetów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g rodzynek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
Inne potrawy
w tej kategorii
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca

Sprawdź przepis
Fish pie
Fish pie

Sprawdź przepis