Lista zakupów:

Cebula
Cytryna
Miód

Lista składników:

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie

5 filetów śledziowych

4 duże cebule

80 g koncentratu pomidorowego

30 g rodzynek

5 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy cytryny

2 łyżki miodu

 

4
Przekąska
30 minut
W roli
głównej:
ŚLIWKI BEZ PESTEK

Przepis:

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się). Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat. Otrzymany w ten sposób farsz duś jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystudzenia. Tymczasem filety śledziowe namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godziny, wypłucz, osusz i pokrój na kawałki. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.

 

 

 

boże narodzenie przepis przepisy wigilia

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Lody czekoladowe z sosem śliwkowym

Lody czekoladowe z sosem śliwkowym