Smażony makaron chiński z wołowiną

4 OS
Danie główne
45 minut

Mięso pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Z sosu sojowego, dwóch łyżek oliwy, miodu, octu, sezamu i chili zrób marynatę. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzej wok z odrobiną oliwy, wrzuć mięso i smaż krótko na dużym ogniu, aż się zrumieni. Następnie przełóż je do naczynia i odstaw w ciepłe miejsce.

Mieszankę chińską smaż na dużym ogniu, tak by woda szybko odparowała, a warzywa pozostały jędrne. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz go i zmieszaj z mięsem. Gdyby makaron był za suchy, dodaj jeszcze trochę sosu sojowego. Gotowe danie podawaj posypane odrobiną prażonego sezamu.

Lista zakupów

Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
300 g udźca wołowego
150 g makaronu chińskiego
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu słodowego (można zastąpić  go jabłkowym lub sokiem z cytryny)
2 łyżki ziaren sezamu
1 papryczka chili
4-5 łyżek oliwy z oliwek

Inne potrawy
w tej kategorii
Sajgonki pieczone, nie smażone
Sajgonki pieczone, nie smażone

Sprawdź przepis
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika
Naleśniki ze szpinakiem i pestkami słonecznika

Sprawdź przepis