Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Smażony makaron chiński z wołowiną

Średnie
Dania główne
45minut
4 porcje

Składniki

  • Mieszanka chińska Hortex 1 opakowanie
  • Udziec wołowy 300 g
  • Makaron chiński 150 g
  • Sos sojowy 6 łyżek
  • Miód 2 łyżki
  • Ocet słodowy (można zastąpić go jabłkowym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki
  • Ziarna sezamu 2 łyżki
  • Papryczka chili 1
  • Oliwa z oliwek 4-5 łyżek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Z sosu sojowego, dwóch łyżek oliwy, miodu, octu, sezamu i chili zrób marynatę. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

Krok 2

Po tym czasie rozgrzej wok z odrobiną oliwy, wrzuć mięso i smaż krótko na dużym ogniu, aż się zrumieni. Następnie przełóż je do naczynia i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 3

Mieszankę chińską smaż na dużym ogniu, tak by woda szybko odparowała, a warzywa pozostały jędrne. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz go i zmieszaj z mięsem. Gdyby makaron był za suchy, dodaj jeszcze trochę sosu sojowego. Gotowe danie podawaj posypane odrobiną prażonego sezamu.

Powiązane przepisy

Spróbuj również