Smażony ryż z kalafiora z krewetkami. Brzmi egzotycznie? Smakuje także egzotycznie, przepysznie! Do tego taki smażony ryż z kalafiora z krewetkami jest szybki, prosty i lekki. Ta wariacja chińskiej kuchni jest pełna witamin, białka i żelaza. Póki nie ma świeżych kalafiorów w przystępnych cenach, z powodzeniem możecie wykorzystać mrożony kalafior Hortex. Tylko uważajcie – smażony ryż z kalafiora z krewetkami potrafi wciągnąć 🙂
Wykonanie:
Kalafiora rozmrozić do połowy. W malakserze zblendować go na drobne ziarna rozmiaru ziarenek ryżu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Jajka dobrze rozmieszać z 1 łyżka sosu sojowego i wlać na patelnię – rozprowadzić tak, jak omlet. Na niewielkim ogniu usmażyć (ok 2-3 minuty) i zsunąć z patelni na talerz – odstawić i trzymać w cieple. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i mocno go rozgrzać. Wrzucić krewetki i podsmażać ok. 2 minuty aż się lekko zezłocą.
Zdjąć z patelni. Wrzucić starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną połowę papryczki chili i podsmażać ok. 1-2 minuty, aż wydobędą się aromaty. Teraz dodać sos rybny, resztę sosu sojowego, olej sezamowy oraz pastę chili, jeśli używacie. Podsmażać przez około 1 minutę. Wrzucić zblendowany wcześniej kalafior. Dobrze wymieszać, podsmażać około 2 minuty, żeby kalafior był gorący.Wrzucić krewetki, delikatnie wymieszać.
Rozdzielić na talerze. Omlet zrolować, pokroić na kawałki i ułożyć na kalafiorze z krewetkami. Posypać resztą posiekanej papryczki chili, natką kolendry lub pietruszki i szalotką. Smażony ryż z kalafiora z krewetkami podawać na gorąco.
Przepis z bloga: http://pociagdokuchni.pl/smazony-ryz-z-kalafiora-z-krewetkami/
Kalafior różyczki Hortex- 1 opakowanie
ok. 30 dkg krewetek – obranych, z ogonkami
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oleju kokosowego
opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili
kolendra lub natka pietruszki
szalotka
5cm kawałek imbiru – starty