Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzucić szpinak i smaż do odparowania wody. Dodaj posiekany czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość odstaw do przestudzenia.
Dodaj pokruszoną fetę i roztrzepane jajka.
Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i kolejno układaj plastry ciasta filo, każdy smarując po wierzchu roztopionym masłem. Pamiętaj, żeby płaty ciasta układać nachodząco na siebie, tak by nieco wystawały za blaszkę. Na ciasto wyłóż masę szpinakową i przykryj ją wystającymi płatami.
Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem. Piecz ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Spanakopitę podawaj na ciepło lub na zimno.
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
200 g sera feta
200 g ciasta filo
100 g masła
3 ząbki czosnku
½ pęczka dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz