Spanakopita

Danie główne
60 minut

Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzucić szpinak i smaż do odparowania wody. Dodaj posiekany czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość odstaw do  przestudzenia.

Dodaj pokruszoną fetę i roztrzepane jajka.

Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i kolejno układaj plastry ciasta filo, każdy smarując po wierzchu roztopionym masłem. Pamiętaj, żeby płaty ciasta układać nachodząco na siebie, tak by nieco wystawały za blaszkę. Na ciasto wyłóż masę szpinakową i przykryj ją wystającymi płatami.

Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem. Piecz ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Spanakopitę podawaj na ciepło lub na zimno.

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
200 g sera feta
200 g ciasta filo
100 g masła
3 ząbki czosnku
½  pęczka dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Otwarte kieszonki ze szpinakiem
Otwarte kieszonki ze szpinakiem

Sprawdź przepis
Meksykańska fiesta
Meksykańska fiesta

Sprawdź przepis