Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Szagówki (kopytka) ze skwarkami

Średnie
Dania główne
40minut
4 porcje

Składniki

  • Szpinak liście Hortex 200 g
  • Ziemniaków 500 g
  • Mąki pszennej 200 g
  • Boczku 100 g
  • Cebula 1 szt.
  • Mąki ziemniaczanej 1 łyżka
  • Żółtko 1 szt.
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, odcedź i rozgnieć praską na purée, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Następnie dodaj do nich szpinak, sól, żółtko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, dodaj jeszcze trochę mąki pszennej. Później podziel ciasto na kawałki, uformuj z nich cienkie wałeczki i ostrym nożem pokrój skośnie na ok 1,5-cm kopytka.

Krok 3

Gotowe kluseczki wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną oleju (zapobiegnie sklejaniu się klusek po wyciągnięciu) i po ok. 3 minutach od wypłynięcia wyciągnij na wierzch.

Krok 4

Boczek i cebulę pokrój i podsmaż, okrasą polej ugotowane szagówki.

Powiązane przepisy

Spróbuj również