Mięso pokrój w kostkę 3×3 cm. Zamarynuj w przyprawie do kurczaka z dodatkiem oliwy i musztardy. Wyjmij saszetkę z mrożonki. Na rozgrzanym oleju zrumień drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj grochówkę wraz z przyprawami z saszetki i duś 10 minut. Dopraw pozostałymi przyprawami, a następnie zmiksuj. Na szaszłykowe patyczki nadziej na zmianę mięso, boczek i śliwki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200˚C mniej więcej 20 minut. Gorące szaszłyki podawaj z letnim musem grochowym i ciemnym pieczywem.
Mus:
Grochówka Hortex – 1 opakowanie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Marynata:
2 łyżki przyprawy do kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
Szaszłyki:
300 g piersi z kurczaka
100 g boczku wędzonego
10 śliwek suszonych bez pestek