Szaszłyki ze śliwkami i boczkiem

Przekąska
30 minut

Lekko rozmrożone śliwki wymieszaj z cukrem, octem, solą oraz pieprzem i odstaw na ok. 30 minut. Następnie ponadziewaj je na patyczki do szaszłyków, przekładając każdą śliwkę plasterkiem boczku, który zawiń „w falbankę”. Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp świeżo mielonym pieprzem i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC lub nastawionym na funkcję grilla. Szaszłyki możesz również usmażyć na patelni grillowej.

Lista zakupów

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
200 g boczku wędzonego w plastrach
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Kompot z karmelizowanych śliwek „z wkładką”
Kompot z karmelizowanych śliwek „z wkładką”

Sprawdź przepis
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Sprawdź przepis