Lista zakupów:

Mąka
Masło
Parmezan

Lista zakupów:

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie

6 płatów makaronu lasagne

200 g serka twarogowego śmietankowego

200 g sera grana padano

1 gałka muszkatołowa cała

3 ząbki czosnku

1 doniczka świeżej bazylii

sól, świeżo mielony czarny pieprz

 

Pesto:

150 g suszonych pomidorów w oliwie

50 g oliwy z suszonych pomidorów

50 g orzeszków piniowych

20 g parmezanu

10 ml octu balsamicznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sos biały:

400 ml mleka 2%

40 g mąki pszennej

30 g masła 82%

1 cała gałka muszkatołowa

sól, biały pieprz

4
Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
SZPINAK ROZDROBNIONY

Przepis:

Makaron lasagne ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Szpinak rozmroź i odciśnij z wody. Następnie w misce wymieszaj serek śmietankowy, świeżo startą gałkę muszkatołową, bazylię, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i ser grana padano. Tak przygotowany farsz rozłóż na każdym płacie makaronu i zwiń w rulon wzdłuż szerszego boku. Gotowe roladki przekrój na pół.

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i przesmaż na kolor złoty. Następnie dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając rózgą. Sos gotuj ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.

Do malaksera wrzuć suszone pomidory, oliwę, podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe, parmezan i kilka kropli octu balsamicznego. Wszystko zmiksuj na jednolitą pastę.

W żaroodpornym naczyniu (polanym niewielką ilością sosu) ułóż makaronowe roladki. Na wierzch wylej resztę sosu i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperury 180˚C. Gdy sos zacznie się rumienić, posyp go po wierzchu porcją parmezanu i zapiekaj do uzyskania chrupiącej, złotej warstwy.

Szpinakowe rotolo podawaj na ciepło z pomidorowym pesto, skropione octem balsamicznym.

 

 

 

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe