Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso razem z pokrojoną papryczką chili. Potem przełóż wszystko do innego naczynia, a na patelnię wrzucić mieszankę meksykańską, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy stanie się miękka, wymieszaj ją z mięsem.
Tymczasem zajmij się przygotowaniem empanadas. Z ciasta francuskiego wykrój koła, nałóż na nie farsz i zlep końce, dociskając brzegi widelcem (powstanie wzorek). Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C mniej więcej na 15 minut.
W tym czasie do miseczki wrzuć wszystkie składniki dipu, zblenduj i wstaw do lodówki.
Empanadas podawaj na ciepło lub na zimno, ze schłodzonym dipem.
Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opakowanie
2 opakowania ciasta francuskiego
400 g zmielonej wołowiny
1 papryczka chili
1 jajko
oliwa
sól, pieprz
Dip:
100 ml jogurtu naturalnego
1 awokado
sok z połowy limonki
½ łyżeczki chili w proszku
sól, pieprz