Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Tajska zupa kalafiorowa

Średnie
Zupy
30minut
4 porcje

Składniki

  • Zupa kalafiorowa z koperkiem HORTEX 1 opakowanie
  • Mięso z piersi kurczaka 500 g
  • Bulion 500 ml
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Imbir kawałek (ok. 3 cm)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryczka chili - bez pestek 1
  • Soku z limonki lub cytryny 3 łyżki
  • Olej, najlepiej sezamowy 3 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sos rybny 2 łyżki
  • Curry 1 łyżka
  • Zielona pasta curry 1 łyżeczka
  • Świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka, na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojony imbir, czosnek i papryczkę. Smaż chwilę i dodaj: curry, sos sojowy i rybny. Następnie dodaj warzywa, bulion, mleko kokosowe, cukier i sok z limonki.  Na koniec dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj  ok. 10-15 min.

Krok 2

Gotową zupę przelej na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.

Krok 3

Powiązane przepisy

Spróbuj również