Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Masło pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę. Zostaw do schłodzenia w lodówce na około 30 minut. Kolejno rozwałkuj na blaszkę, na wierzch ciasta połóż papier do pieczenia i rozsyp na nim równomiernir fasolę, piecz przez 15 minut w 180 stopniach . Po upieczeniu ściągnij papier i fasolę i piecz jeszcze 10 minut.
Kisiel:
1. Do garnuszka wlej nektar i dodaj wiśnie. Część owoców odłóż do dekoracji. Całość zagotuj. Do szklanki wlej zagotowany nektar i wymieszaj z mąką ziemniaczaną do jednolitej konsystencji. Następnie energicznie wymieszaj z gorącą cieczą, która jest w garnuszku. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji kisielu. Jeśli chcesz mieć owoce w mniejszych kawałkach to rozgnieć je za pomocą widelca.
Biała chmurka:
1. Do misy miksera wlej schłodzoną śmietanę i ubijaj na największych obrotach. Uważaj, aby śmietany nie przebić! Gdy masa zgęstnieje dodaj cukier puder i serek mascarpone. Ubijaj jeszcze chwilkę, aż składniki się połączą.
Sposób ułożenia:
1. Na tartę wyłóż kisiel i wyrównaj powierzchnię. Na kisiel wyłóż białą chmurkę, wyrównaj lub wykonaj ciekawe nierówności.Udekoruj wiśniami i listkami mięty.
Przepis z bloga: http://gotujaceblizniaczki.blogspot.com/2017/02/tarta-z-kisielem-wisniowym-pod-biaa.html
Ciasto kruche:
120 g zimnego masła
80 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Ksiel:
Jabłko – wiśnia Hortex – 500 ml
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Biała chmurka:
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru