Tarta królewska z kawałkami łososia

4 OS
Danie główne
60 minut

Z mąki, masła, żółtek, śmietany 18% i soli przygotuj ciasto, wyłóż je na blachę i wstaw  do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na ok. 15 minut. Następnie przesmaż na maśle zupę  królewską, dodaj zmiksowane jajka ze śmietaną 36%, wszystko dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodaj pokrojoną papryczkę chili i posiekany koperek oraz startą skórkę z połowy limonki. Na podpieczone ciasto wylej przygotowaną masę i połóż na niej kawałki wędzonego łososia. Całość wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz na kolor złoty.

Lista zakupów

Ciasto:
300 g mąki
200 ml śmietany 18%
200 g masła
4 żółtka
sól

Farsz:
Zupa królewska Hortex – 2 opakowania
250 ml śmietany 36%
150 g łososia wędzonego
4 jajka
1 łyżka masła do smażenia
1 papryczka chili
skórka z połowy limonki
koperek
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym

Sprawdź przepis
Schabowe kieszonki ze szpinakiem
Schabowe kieszonki ze szpinakiem

Sprawdź przepis