Tarta truskawkowa

Ilość porcji: 8 OS
Czas przygotowania: ok. 3 godzin

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj ze startymi migdałami.
  2. Dodaj cukier puder, sól, jajko, posiekane na kawałki masło i szybko zagnieć.
  3. Rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm, na podsypanej mąką stolnicy.
  4. Wyłóż ciasto na formę do tarty o średnicy 26 cm.
  5. Dokładnie dociśnij brzegi i odetnij ciasto, które wychodzi poza foremkę.
  6. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażalnika na 15-20 minut.
  7. Po wyciągnięciu z zamrażalnika, na formę połóż papier do pieczenia.
  8. Wsyp do niej strączki lub specjalne ceramiczne kulki, żeby obciążyć ciasto.
  9. Piecz 20 minut w 180oC. Następnie delikatnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 minut do delikatnego zarumienienia. Ostudź ciasto.
  10. W międzyczasie galaretkę cytrynową wrzuć do 300 ml gorącej (nie wrzącej) wody i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.
  11. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj stopniowo galaretkę, cały czas miksując. Przełóż piankę na kruchy spód, wyrównaj i schłodź w lodówce do stężenia (około 1 godzinę).
  12. W międzyczasie rozpuść galaretkę truskawkową w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  13. Półzamrożone truskawki pokrój na połówki i wyłóż przecięciem do dołu na piankę, jedna obok drugiej. Ostrożnie zalewaj wystudzoną galaretką.
  14. Tak przygotowaną tartę chłódź kolejną godzinę. Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Lista zakupów


Składniki na spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli
Składniki na piankę cytrynową:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml wody
Składniki na wierzch:
Inne potrawy
w tej kategorii
Szpajza cytrynowo – truskawkowo
Szpajza cytrynowo – truskawkowo

Sprawdź przepis
Dyniowy flan z kardamonem
Dyniowy flan z kardamonem

Sprawdź przepis